duminică, 21 martie 2010

Plato, not Prozac!

am primit săptămâna trecută o carte interesantă din care am citit deja câteva pagini. Înghite Platon, nu Prozac! în traducere românească, de Lou Marinoff, apărută la Editura Trei. ideea principală este că  psihologia, psihanaliza în deslușirea problemelor umane subliniază cu preponderență patologicul și se uită îndeosebi în trecut, și până la urmă analiza lor este cu rest și că în ultimii ani, filosofia este cea care revine în forță, și care, în accepțiunea sa practică, poate să-l liniștească pe om, decodificând problemele nerezolvate de analiza psihologică. consilierea filosofică face apel la învățăturile marilor gânditori, dacă este cazul, se ocupă de prezent și viitor, și nu de trecut și mai mult, consideră unele din problemele umane, cele care ajung la o asemenea consiliere, determinate de căutarea unui sens, de pierderea valorilor și în orice caz, non-patologice.

oricum, un citat interesant al lui Irvin Yalom, teoretician al terapiei existențial-fenomenologice, menționat în prefața cărții, este: "am ajuns la concluzia că există patru daturi ( ale existenței sau ale faptului de a-fi-în-lume) cu relevanță specială pentru psihoterapie, și anume inevitabilitatea morții pentru fiecare dintre noi și pentru cei pe care îi iubim, libertatea de a ne făuri viețile așa cum dorim, singurătatea noastră fundamentală și absența oricărui sens sau rost evident al vieții".

probleme de care filosofia, de fapt, s-a ocupat în mod evident în toate secolele de până acum și-n fața cărora, psihologia rămâne dezarmată.

3 comentarii:

patty_35 spunea...

MAI DEGRABA OMU" RAMANE DEZARMAT, NU
CREZI?!?

sorinpui spunea...

nu știu dacă omu! probabil sunt resurse, sau mai degrabă referinte bibliografice, după tipicul fiecăruia, care i se potrivesc și care îl pot ajuta să iasă la luptă înarmat...

mihai brasov spunea...

Psihologia nu prea a rezolvat multe. Parerea mea e ca filosofia a pus punctul pe i in moduri ceva mai concrete. Filosofii au curajul de a spune "asta asa e!", si vin cu argumente frumoase, cu metafore si aforisme. Ca au sau nu dreptate, nu conteaza, ci conteaza ca au ceva certitudine in ei. Psihologia insa... m-a dezamagit (o spun dupa ce am studiat 2 cursuri tip modul psihopedagogic). In fiecare carte o tema este prezentata intr-un mod foarte dezamagitor. Se face referire la minim 2-3 psihologi (mari autori de carti) si se dau definitii, oarecum asemanatoare, dar neconcludente. Urasc ca o materie sa fie scrisa intr-un stil de genul "dupa ala e asa, dupa alalalt e asa, dupa noi e asa.. etc.". Ma uit in jur, vad zeci si sute de oameni saptamanal (cu care interactionez), si pot scrie o carte de psihologie "dupa mine". De-asta cred ca citatul e bun. Psihologia pierde mult pe terenul pe care filosofia (chiar si terapeutica) invinge.