marți, 21 decembrie 2010

glasul văilor... glăsuiește

mi-am zis să încerc să țin rubrică, că de, unii nu știe cum merge și drege consiliul local, și-atunci am venit cu punctul meu de vedere, despre:
1 – cum funcționează consiliul local?

Sunt unele lucruri pe care le acceptăm a fi comune, subînțelese, și spunem de obicei că, toată lumea știe, că se știe, deși de foarte multe ori... de fapt, nu se știe, ori nu este înțeles pe deplin, ori mai rău, noi, cei care ascultăm, nu avem curajul să recunoaștem că nu știm, determinați de spaima că am putea părea neștiutori, proști adică... și atunci când cineva, nu contează cine, își începe discursul prin a spune că: așa cum toată lumea știe... - foarte puțini, au curajul de a riposta, de a spune mai precis, că nu știu, să ridice mâna deci, două degete, ca protest... și să ceară lămuriri: explicați-ne domnu’ vorbitor, domnu’ șef , sau cine oi fi, tu, domnu’ acela care vorbește acolo, la pupitru, în fața noastră, alo, noi cetățenii, eu adică, noi nu știm, eu nu știu bre... totuși, care este explicația prostiei ăleia de-o înfațișară-ți mai nainte, în materialul acesta public, pentru toți, carevasăzică?

De fapt, ajungi consilier pentru că ești pe o listă a unui partid nu pentru că neapărat meriți, se poate întâmpla să nu te pricepi deloc, să nu ai habar de legislație, de administrația publică, cu ce se mănâncă ea dar să ai bun simț ( asta cel puțin speră cetățenii ăia care te votează...), în cel mai fericit caz ești bine crescut, adică ai cei 7 ani de acasă, ești politicos, saluți lumea, ești cât de cât cunoscut în orașul tău, și reprezinți ceva pentru partidul care te-a propulsat pe un loc eligibil (altfel nu ai fi fost pe lista aia!)...

Sunt cetățeni care nu știu cum funcționează consiliul local. Cel care decide asupra legilor interne de guvernare a orașului. Asupra hotărârilor adică. Hotărârile sunt legile interne de funcționare a unui oraș, simplificat vorbind. Imaginați-vă că primarul este un fel de prim-ministru, iar consiliul local un fel de parlament; în absența hotărârilor mini-parlamentului care este consiliul local, multe din deciziile primarului nu sunt legitime. De aceea primarul vrea și obține în cele mai multe cazuri, ca deciziile lui să fie susținute de consiliul local. Cu o majoritate confortabilă nici nu are cum să fie altfel. 9 + 3, adică 12 consilieri este o majoritate simplă și confortabilă. În Reghin. Primarul face ce vrea. Este Stăpânul Inelelor, pardon, al Orașului. Evident Puterea ar vrea să nu aibă nici un oponent. Nici o voce de opoziție, nici un Gică-Contra. Ce fain ar fi! Să zică toți reghinenii la unison: yes master, să accepte deci, că trăiesc în cel mai fain oraș posibil, că alt primar mai bun nici nu ar putea fi, că acesta care ne conduce este cel mai bun șef posibil. Uau! K-lumea!

Mie, mi se pare normal să avem un electorat cultivat. Mi se pare normal ca cetățenii să aleagă în cunoștință de cauză, adică să știe cum stau, care sunt bunele și care sunt relele. Să știe că nimeni nu-i perfect și să aleagă liber în urma unei deliberări cu propria conștință! De ce edilii noștrii de acuma ar fi perfecți? Ce, dețin ei adevărul iar opoziția habar n-are de cele drepte și bune pentru oraș? Dacă ar fi așa, eu, Sorin Pui, consilier liberal, în opoziție, pentru cei care știu lucrurile astea, cu îndreptățire, aș fi plictisitor, desigur. Doar pentru ceilalți, răii, intriganții, anarhiștii, aș putea fi interesant. Mă risc să repet lucruri știute pentru unii, și uitate pentru cei mai mulți sau chiar neștiute. Chiar sunt bad guy of the town. Oare?

In Reghin sunt 19 consilieri. Așa spune legea. Atâția trebuie să fie raportat la numărul de cetățeni. Astăzi, decembrie 2010, sunt 9 UDMR, 3 PSD, 3 PNL, 3 PDL, 1 PRM. Coaliția la putere în Reghin este formată din consilierii UDMR + PSD, adică 9 + 3 = 12, acești 12 consilieri dau însă doar o majoritate simplă. Cu primar UDMR și viceprimar PSD. Pentru hotărârile care privesc patrimoniul orașului le mai trebuie un vot. Unul singur. Că așa zice legea: 2/3 din numărul consilierilor decid în ceea ce privește patrimoniul. Două treimi. Adică 13. Cine este deci al 13-lea om din Consiliul Local care poate decide pentru destinul orașului în problemele majore? Are importanță?... Are.

La un seminar despre piața afacerilor, în urmă cu ceva vreme, am aflat că, de fapt, nu angajații sunt cea mai prețioasă avuție a unei companii, firme, sereleuri, instituții, ce-or fi ele... Asta este ceea ce mi-au scris niște lectori plătiți, pe-o tablă, spre surprinderea mea! Majoritatea oamenilor din sală am schițat la unison un: aaaa... da’ cine atunci dacă nu angajații?! Ei bine, răspunsul a fost: oamenii care lucrează în firma ta și care sunt și se simt... IMPLICAȚI! Cei care dau valoare. Cei care rămân lângă tine. Și... ne zice lectorul mai departe, în urma unor analize sociologice, într-o sumă de firme românești, a reieșit că doar cca. 25% din angajați sunt implicați, în realitate. Un sfert, adică. Un calcul simplu, aritmetic arată că la 20 de angajați ( de exemplu) doar 5 dintre ei își dau interesul și vin la muncă din plăcere. Restul vin să semneze condica, pentru salar și să se achite aparent de sarcini. Haideți să aplicăm acest procent și la angajații altor instituții! Nu este interesant?! Dacă Primăria are 71 de angajați, sau pe acolo, doar 17 sunt implicați, statistic vorbind. Motorul, rotițele care fac să meargă treaba. În fapt, statistic vorbind atunci, pe unii îi doare fix în cot. Care sunt ăia?! Și care sunt ăia implicați?! Unii mimează doar... Nu ar fi fain să îi știm și noi! Că doar îi plătim!

Dar care sunt din cei 19 consilieri ai Municipiului Reghin cei implicați? 25% înseamnă 4,75%, deci hai să zicem 5 consilieri... și restul??!! Doar fac act de prezență? Doar votează așa cum trebuie?... Cum zice puterea?!

Probabil acestea sunt doar statistici goale, searbede, pierdere de vreme pentru unii care au prea multă. Sau poate analizele acestea se aplică doar firmelor private iar în cazul instituțiilor publice sunt alte procente. Oamenii din instituțiile publice, în mod sigur sunt mult mai implicați. Oricum și salariile sunt corespunzătoare... Nu?! :)

sorinpui@gmail.com

Un comentariu:

Nightwish spunea...

dar de fiecare data vor fii uni consilieri care vor veni doar cu trupul,sa fie prezenteti ca sa isi ia salariul...trebuie sa traiasca si ei nu?uita ca au ajuns unde au ajuns pe baza cetatenilor,dar na..astea-s zilele noastre